Lobul frontal şi puterea de concentrare

Evoluţia ne-a făcut un mare dar :

Lobul frontal aflat în partea anterioară şi centrală a creierului. Lobul frontal este cel care ne concentrează atenţia. Lobul frontal răspunde şi de opţiunile şi acţiunile conştiente, voluntare, conforme unei intenţii, gândite pe care le facem de nenumărate ori pe zi.

Lobul frontal este „căminul Sinelui Divin”
Joe Dispenza

Adică lobul frontal este regiunea celei mai înalte expresii ale umanităţii. Cu alte cuvinte, dacă ne putem folosi şi controla lobul frontal, atunci ne putem cunoaşte şi controla pe noi şi viitorul nostru. Să ne reprezentăm lobul frontal ca pe un dirijor aflat în faţa unei imense orchestre. El are legături directe cu toate celelalte regiuni ale creierului, motiv pentru care le controlează modul de funcţionare.

Fiind atât de important necesită o atenţie aparte. Astfel când ne impunem conştient voinţa, prin folosirea lobului frontal, se poate ajunge la un nivel de linişte, calm şi control necesar evadării din ciclul de reacţii de natură chimică şi nervoasă care ne dictează personalitatea, deciziile pe care le luăm şi reacţiile cărora le dăm curs. Dacă nu putem trăi conştient şi nu putem gândi dincolo de emoţii, atunci trăim conform celor dictate organismului nostru de către mediul înconjurător. Mai curând decât să gândim să creăm cu adevărat, ne mulţumim cu simpla acţionare a amintirilor sinaptice, izvorâte din trecutul nostru genetic sau personal, provenite din alte zone ale creierului; declanşăm mereu aceleaşi reacţii chimice care ne fac să trăim în programul de supravieţuire.

Lobul frontal supervizează aproape întreaga activitate cerebrală,


el este lăcaşul inspiraţiei şi a puterii de concentrare pentru crearea realităţii. Din punct de vedere ştiinţific, lobul frontal poate fi considerat lăcaşul puterii la om. Lobul frontal adăposteşte cele mai sofisticate matrici de reţele neuronale din creier, care îl echipează pentru manevrare, coordonare şi integrarea activităţilor tuturor celorlalte regiuni.

Când este în acţiune lobul frontal, manifestăm cel mai înalt şi marcant nivel de conştiinţă, conştientul şi capacitatea noastră de observare a realităţii.

Din cercetările ştiinţifice s-a găsit o corelaţie strânsă între învăţare şi aportul de sânge către lobul frontal. Cercetărorii au observat prin tomografii că activitatea lobilor frontali era la maxim atunci când sarcina era nouă, inovatoare. Cu cât subiecţii înaintau în realizarea experienţei şi se familiarizau cu procesul, aportul de sânge către lobul frontal înceta aproape complet. Cu alte cuvinte cu cât suntem mai familiarizaţi cu cerinţa, cu atât mai puţină nevoie de sânge are lobul frontal. Pe măsură ce ne obişnuim cu fiecare problemă, circulaţia sângelui în lobul frontal scade, restul neocortexului preluând frâiele. Asta sugerează faptul că învăţarea şi conexiunile nervoase pentru noile informaţii obligă lobul frontal ca la început, să manevreze el datele noi. Când învăţăm informaţii pe care nu le cunoaştem, în încercarea de a transforma necunoscutul în cunoscut, se activează mai ales cortexul prefrontal drept. Lobul frontal drept, împreună cu o parte a emisferei drepte, este răspunzător de menţinerea atenţiei noastre pe perioade prelungite de timp.

În multe sensuri, lobul frontal seamănă foarte mult cu ceea ce credem noi despre Sinele nostru Divin. Îi place foarte mult să înveţe noutăţi şi ne menţine atenţia trează asupra noului şi interesantului.

Funcţia principală a lobului frontal este Intenţia.


Lobul frontal este acea parte a creierului care decide acţiunea, reglează comportamentul, proiectează viitorul şi răspunde de intenţia fermă. Altfel spus când suntem cu adevărat decişi şi am făcut o alegere conştientă (am luat o hotărâre), ne activăm lobul frontal. Capacitatea noastră de concentrare şi focalizare este şi ea o funcţie a lobului frontal. Acesta ne duce la îndeplinire intenţia de a ne concentra atenţia asupra unei cerinţe şi ne împiedică mintea să rătăcească spre alte gânduri sau stimuli.

Lobul frontal este acela care inhibă comportamentul întâmplător (printr-un proces numit control al impulsurilor), astfel încât fiecare gând să nu ne facă să acţionăm fără să ne gândim la consecinţe.

Funcţiile lobului frontal ne permit să învăţăm dintr-o experienţă şi să hotărâm ce vom face altă dată viitoare. Lobul frontal le dă oamenilor posibilitatea să viseze la ce ar fi dacă?, la noi posibilităţi şi potenţiale nelimitatre. Pe scurt lobul frontal este implicat activ în procesul creaţiei. Lobul frontal înzestrează fiinţa umană cu virtutea opţiunii conştiente şi a voinţei libere. Cine suntem noi ca indivizi, ce dorim, ce vrem să fim în viitor şi în ce fel de lume vrem să trăim, toate acestea sunt determinate de modul în care ne folosim lobul frontal.

Când puterea de concentrare este atât de puternică şi mobilă, încât persoana îşi poate transfera întreaga atenţie de la propria identitate spre un singur gând, acţiune sau obiect, lobul frontal filtrează şi lasă pe dinafară toţi stimulii senzoriali întâmplători din mediu. Sută la sută din atenţia de care este capabil creierul unor astfel de peroane se concentrază pe relaţia dintre gând şi faptă. În această situaţie mintea ta devine una cu obiectul atenţiei, adică gândul pe care te concentrezi. Astfel creierul şi mintea încetează să mai activeze reţelele nervoase care ne definesc identitatea de bază şi nu mai repetă de loc trecutul. Mintea se află acum în situaţia optimă de învăţare, de creaţie, de exercitare a unei abilităţi. Lobul frontal este acea parte a creierului care ne permite să fim în actualitate, în aici şi acum. De aici până la a condensa energia şi a materializa ce vrei, doreşti şi gândeşti mai este doar un pas.

Ce putem fi sau face atunci când lobul frontal este activ:


 • conştientizare deliberată şi capacitate sporită de concentrare;
 • spirit hotărât;
 • claritate;
 • bucurie;
 • adaptabilitate;
 • examinarea posibilităţilor şi acţiune în conformitate cu acestea;
 • capacitatea de a învăţa din greşeli şi schimbarea modului de acţiune la proxima ocazie;
 • capacitatea de elaborare a planurilor de viitor şi respectarea fără abatere a paşilor stabiliţi;
 • focalizare;
 • o pregnantă conştiinţă a Sinelui Divin;
 • activitate disciplinată;
 • capacitate de acţiune în vederea realizării unor obiective;
 • capacitate de elaborare a unor opţiuni superioare, pe baza experienţei precedente;
 • capacitate de susţinere a unui ideal, indiferent de contextul exterior;
 • capacitate de a conferi obiectivelor, viselor şi intenţiilor tale un nivel mai ridicat de realitate decât al condiţiilor din lumea exterioară şi a fedbeckului organic
 • concentrare maximă până la excluderea oricărui alt aspect;
 • capacitatea de a menţine Sinele în stare de veche, în prezent, aici şi acum;
 • capacitatea de a menţine gândurile interioare în stare de veghe;
 • individualitate;
 • responsabilitate.
Activaţi-vă cât mai mult şi mai des lobul frontal
prin focus, meditaţii, concentrare pe clipa prezentă
şi veţi trăi starea lui EU Sunt conştient şi cu realizări magnifice.
Aşa să fie!

Cu drag din cunoaștere și iubire pentru cunoaștere și iubire

"Trilogia Credinței"

Precedent post
Cum ne putem schimba atitudinile
Următor post
Acţionează şi materializează o dorinţă

(1) Comment for this blog

 1. Petrica Rusu
  noiembrie 5, 2023
  Răspunde

  Multumesc mult.

Comentați

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *
Evaluarea ta*

Coș

Nu ai niciun produs în coș.