„Concentrarea este abilitatea cuiva de a-și direcționa atenția în conformitate cu libera alegere sau propria voință. Fiziologic puterea de concentrare este mediată de lobul frontal al creierului și de cortexul cingular anterior.
Această capacitate rămâne activă pe perioada vieții atât timp cât o antrenăm.Capacitatea de concentrare necesită o cantitate de energie mentală mare, iar pentru a genera energie psihică este util să practicăm conștient diverse metode specifice.
În acest workshop voi prezenta câteva metode de antrenare a minții prin exerciții de creștere a concentrării, a stării de prezență și de atenție pentru generarea energiei mentale psihice suficientă unei vieți trăită în echilibru, conștiență și împlinire.
M-am inspirat din lucrările domnului Dr. Daniel Amen renumit psihiatru american prin metodele pe care le folosește în clinicile sale cu tratarea unor afecțiuni cerebrale și am creat câteva întrebări cu care pot descoperi ce zonă a creierului implicată în manifestarea capacității de concentrare este afectată sau nu.
De asemenea m-au inspirat lucrările cercetătorului în neuroștiință, dr. Daniel Siegel.
Conform neuropasticității cerebrale orice zonă afectată neuronal și fizic se poate reface.
Prin cercetările psihologilor și dr. Pribam și Benvenute, am aflat că prin intenții și acțiuni coerente cu intenția, zone masive din creier pot fi activate.
- Chestionarul de autoevaluare a zonelor cerebrale (lobul frontal și girusul cingular anterior) active;
- Metoda observatorului;
- Metoda observatorului creator;
- Metoda respirației în 4 timpi;
- Vizualizarea mentală.