Venim dintr-o familie unde întâlnim scheme de gândire, tipare comportamentale și manifestări emoționale pe care le preluăm fără să vrem. Asta ne duce la cartografierea creierului nostru în plan relațional și crearea IMAGO-ului nostru. Adică imaginea fidelă a trăsăturilor pozitive și negative ale îngrijitorilor noștri. Astfel atragem în viața noastră intimă o persoană care corespunde cu IMAGO-ul nostru, dar mai ales cu trăsăturile negative (ale îngrijitorilor noștri) din el.
După ce ne atragem partenerii pe acest considerent, urmează partea „iubirii romantice” sau îndrăgostirea, unde creăm o fuziune emoțională cu cel(a) atras(ă) care durează între 1-2 ani, spun specialiștii. În această perioadă folosim des fraze precum: parcă te cunosc dintotdeauna, gândim la fel, suntem făcuți unul pentru celălalt, etc. Această simbioză este dată în primul rând de secreția neuro-chimică (ocitocina și endorfile) care ne face să ne simțim în sfârșit conectați și înțeleși de cineva cu care semănăm.
Trece această perioadă și într-o zi, nimeni nu știe când vine aceasta – probabil în funcție de cât de atenți am fost unul la altul și la nevoile noastre – se instalează cea de-a doua etapă a relației formate și anume „lupta de putere”. Această etapă apare când ambii parteneri vor să-și satisfacă nevoile neîmplinite în copilărie de către o persoană care nu poate să le împlinească din cauza propriilor mecanisme de apărare dezvoltate în copilărie. Această așteptare inconștientă neîmplinită, declanșează în planul nostru emoțional multă furie sau/și frică în funcție de cum am gestionat în copilărie durerea pricinuită de neîmplinirea nevoilor de către îngrijitorii noștri. Pentru a ieși din durerea pricinuită în această luptă de putere, mulți dintre noi ieșim din relații, focalizându-ne atenția asupra altor oameni sau activități (muncă, copii, adicții, etc) în încercarea de a ne satisface nevoile neîmplinite.
Specialiștii spun că de fapt lupta de putere este stadiul dat să se întâmple pentru a ne ajuta să ne vindecăm relațiile din copilărie cu îngrijitorii noștri. Și pentru că această etapă nu este dată să dureze, aici intervine momentul când putem să ne creăm o relație de cuplu conștient.
Cum facem asta?
Ca specialist vreau să vă dau câteva repere.
În această etapă avem mai multe faze de explorat și anume: autocunoașterea, comunicarea, comuniunea și manifestarea.
În faza de autocunoaștere este necesar să devenim conștienți de nevoile noastre neîmplinite în copilărie și despre bagajele emoționale și mecanismele de apărare cu care am venit în relația de cuplu. Aici este important să dezvoltăm și să implementăm un plan de dezvoltare personală pentru a reintegra capacitățile pierdute de a gândi, simți, a face și a fi.
În faza de comunicare este important să găsim modalitățile și tonul optim de a transmite ceea ce vrem în relația cu celălalt în așa fel încât să nu călcăm pe noi și pe demnitatea partenerului(ei). Aici e important să învățăm să-l acceptăm pe celălalt așa cum este și cum vrea să crească, ținând cont că fiecare are un parcurs diferit în evoluția personală și un parcurs comun în relația de cuplu.
În faza de comuniune care înseamnă timp petrecut în comun prin activități recreative, joc, bucătărie, etc. – orice activitate care te ține în contact fizic, mental și emoțional cu celălalt. Aici este necesar să înțelegem teoria conform căreia toți suntem interconectați prin niște fire invizibile energetice și informaționale și chiar dacă celălalt conștient nu își dă seama dacă suntem în prezent sau nu, el simte la un nivel subtil că suntem absenți și de aici apar dizarmoniile aparent fără un motiv real.
În faza de manifestare este momentul în care ești, fără să te controlezi sau să pari ceva în exterior iar în interior să fii altceva. Este etapa din viața ta de cuplu când ești conștient de rănile tale emoționale și faci eforturi susținute să le vindeci, este momentul când ți-ai descoperit părțile pierdute din tine și lucrezi pentru a le recupera, este momentul când ți-ai asumat că sunt părți din tine pe care le ascunzi și vrei să le aduci la suprafață, este momentul când îți poți umple golurile prin cunoaștere, iubire și detașare în relație cu celălalt.
În această etapă ești pregătit să primești iubirea pe care o dorești și mergi în etapa în care poți trăi în cuplu „iubirea deplină” care înseamnă evoluție, iubire, împlinire și desăvârșire.
Mult succes în a vă crea o relație conștientă de cuplu pentru a trăi iubirea deplină.
Cu drag din cunoaștere și iubire pentru cunoaștere și iubire,
(1) Comment for this blog
În lupta de putere partenerul poate că nu are nicio vină, însă noi facem sa fie așa. Poate pentru că așa este instinctiv mai ușor. Poate pentru că nu ne dăm seama când ajungem să ne transformăm în acei copii răniți.
Și chiar și dacă știi de lupta de putere și că urmează nu înseamnă că și scapi de ea.
Indiferent ce fel de desfășoară(din câte înțeleg foarte puține cupluri trec de aceasta perioadă cu bine) relația de cuplu rămâne o șansă foarte mare de evoluție pentru toți. Uneori evoluție cu pâna alteori prin alte metode mai dure, depinde de munca interioară a fiecăruia.