Să fii ceea ce eşti…
Una dintre cele mai mari provocări în viaţă este să fii tu însuţi, într-o lume care încearcă să te facă precum toţi ceilalţi. Cineva va fi întotdeauna mai frumos ca tine, mai deştept sau mai tânăr, însă nimeni nu poate fi ca tine. Nu te schimba, pentru ca oamenii să te placă. Fii tu însuţi şi oamenii potriviţi te vor iubi pe tine, cel adevărat.
Trecutul…
Nu vei putea începe următorul capitol din viaţa ta, dacă vei continua să îl citeşti pe ultimul.
Frica să nu greşeşti…
Făcând ceva şi obţinând un rezultat greşit este mai productiv decât să nu faci nimic. Orice reuşită are o urmă de eşec în spatele ei şi orice eşec te conduce spre succes. Vei ajunge să regreţi mai mult lucrurile pe care nu le-ai făcut, decât pe cele pe care le-ai făcut.
Probleme…
Înfruntă-le cu capul sus. Nu, nu va fi uşor. Nu este nici o persoană în lume care poate depăşi, fără să greşească, toate complicaţiile cu care viaţa ne pune faţă în faţă. Nu suntem făcuţi să rezolvăm pe loc, toate probleme apărute. Nu aşa am fost creaţi. De fapt, am fost creaţi să ne supărăm, să ne întristăm, să fim răniţi, să ne impiedicăm şi să cădem. Pentru că tocmai acesta este întregul scop al vieţii – să ne înfruntăm problemele, să învăţăm din ele, să ne adaptăm şi să le rezolvăm în timp. Acesta este, în cele din urmă, modul în care devenim persoanele care suntem.
A minţi….
Poţi minţi pe oricine din lumea întreagă, însă nu te poţi păcăli pe tine însuţi. Vieţile ni se îmbunătăţesc, numai atunci când acceptăm provocările care ne apar în cale. Iar cea mai dificilă dintre provocări este aceea de a fi sinceri cu noi înşine.
Nevoile proprii…
Cel mai dureros lucru este să te pierzi, pe tine însuţi ca persoană, atunci când iubeşti pe cineva prea mult. Şi să uiţi că şi tu eşti special. Da, ajută-i pe ceilalţi, dar ajută-te şi pe tine. Dacă există vreodată vreun moment perfect pentru a-ţi urma visul sau pentru a face ceva care contează pentru tine, acel moment e cel de acum.
Eşti pregătit…
Nimeni nu se simte niciodată 100% pregătit, atunci când apare o nouă şansă. Asta, pentru că cele mai multe oportunităţi din viaţă ne forţează să trecem dincolo de zona noastră de confort. În orice situaţie, ne vom simţi întâi insufiecient pregătiţi. Dar asta ţine de procesul de învăţare, nu-i aşa?
Relaţii din motive greşite…
Relaţiile trebuie alese înţelept. Este mai bine să fii singur, decât într-o companie neplăcută. Nu trebuie să te grăbeşti. Dacă trebuie să se întâmple, se va întâmpla – la timpul potrivit, cu persoana potrivită şi din motivele corecte. Îndrăgosteşte-te pentru că aşa simţi, nu pentru că te simţi singur.
Relaţii noi…
Vei învăţa că, în viaţă, oamenii pe care-i întâlneşti, îi întâlneşti cu un scop. Unii te vor testa, unii se vor folosi de tine, unii te vor învăţa câte ceva. Dar, cel mai important este că, vor fi şi câţiva care vor scoate la iveală, tot ce-i mai bun din tine.
A concura cu toţi ceilalţi din jurul tău…
Nu te mai gândi la ce fac ceilalţi mai bine decât tine. Concentrează-te să îţi baţi zilnic, propriile recorduri. Succesul este, până la urmă, o luptă doar între tine şi propria-ţi persoană.
Invidios pe ceilalţi…
Invidia înseamnă să numeri toate harurile cu care au fost dăruiţi alţii, în loc să te uiţi la tine şi la ce ai primit tu. Întreabă-te următorul lucru: “Ce am eu şi toată lumea îşi doreşte?”.
Mustrarea pentru greşelile vechi…
Putem iubi persoanele nepotrivite şi putem plânge pentru ceea ce am greşit, însă, indiferent ce întorsătură ia viaţa, un lucru este sigur: greşelile ne ajută să găsim acele persoane şi acele lucruri care sunt potrivite pentru noi. Toţi greşim, toţi ne zbatem şi chiar toţi regretăm anumite lucruri din trecutul nostru. Orice lucru care ţi se întâmplă, bun sau rău, te pregăteşte pentru un moment care urmează să vină.
Să îţi cumperi fericirea…
Multe dintre lucrurile pe care ni le dorim sunt scumpe. Dar adevărul este că lucrurile care ne aduc cu adevărat fericirea sunt gratuite – dragostea, râsul, prietenia… Completaţi voi lista mai departe.
Asteptarea fericirii de la ceilalti…
Dacă nu eşti multumit cu tine, asa cum eşti, nu vei fi fericit nici în relaţia cu alte persoane. Trebuie să-ţi creezi stabilitate şi fericire în propria viaţă, înainte de a o împărtăşi cu altcineva.
A trăi în gol, gândindu-te şi răzgândindu-te…
Nu mai analiza aşa de mult la fiecare situaţie, căci vei crea probleme care nici măcar nu existau. Evaluează situaţia şi acţionează. Nu poţi schimba lucrurile cu care refuzi să te confrunţi. Progresul implică riscuri. Punct! Ca să marchezi un gol, trebuie ca, întâi, să dai drumul la minge.
A-ţi plânge de milă…
Surprizele neplăcute cu care viaţa te pune faţă în faţă nu fac decât să-ţi netezească calea în direcţia care era menită pentru tine. Poate nu înţelegi şi nu vezi asta, în momentul în care lucrurile rele se petrec şi poate că îţi va fi greu. Dar reflectă şi la celelalte lucruri negative care ţi s-au întâmplat în trecut. Vei observa destul de des că fiecare dintre ele te-a condus într-un loc mai bun, către o persoană mai bună, la o stare de spirit minunată sau o situaţie fericită. Aşa că, zâmbeşte! Lasă-i pe toţi să vadă că astăzi eşti mult mai puternic decât erai ieri. Şi astfel, chiar vei fi.
A ţine supărare…
Nu-ţi trăi viaţa cu ură în suflet. Vei ajunge să te răneşti mai mult pe tine, decât pe oamenii pe care îi urăşti. Iertarea nu înseamnă “Ceea ce mi-ai făcut este în regulă”, ci iertarea înseamnă ”Nu o să te las să-mi strici fericirea, pentru totdeauna”. Iertarea este răspunsul… Renunţă la ranchiună, găseşte-ţi pacea şi eliberează-te. Şi, nu uita, iertarea nu e numai pentru alte persoane, ea este şi pentru tine. Atunci când e nevoie, iartă-te şi pe tine, mergi mai departe şi încearcă să te descurci mai bine, data viitoare.
Nivelul…
Refuză să-ţi cobori standardele, doar pentru a-i mulţumi pe cei care refuză să şi le ridice pe ale lor.
Explicaţii şi scuze la nesfârşit, pentru greşeli…
Prietenii tăi nu au nevoie de asta, iar duşmanii tăi oricum nu vor crede. Doar fă ceea ce simţi că este corect.
Frumuseţea bucuriilor mărunte…
Bucură-te de lucrurile mărunte, pentru că într-o zi te vei uita înapoi şi vei descoperi că ele erau, de fapt, lucrurile importante. Cele mai bune perioade din viaţa ta vor fi acele momente mici, aparent neimportante, pe care le-ai petrecut râzând cu cei care contează pentru tine.
Să faci lucrurile perfect…
Societatea nu premiază perfecţioniştii, ci îi recompensează pe cei care duc lucrurile la bun sfărşit.
Calea usoară…
Viaţa nu e lipsită de eforturi mai ales atunci când plănuieşti să obţii ceva care să merite. Nu alege calea uşoară, care să te ducă acolo. Realizează ceva extraordinar.
Lucrurile sunt minunate, atunci când nu sunt…
Este în regulă sa te împiedici din când în când. Nu trebuie să te prefaci sau să demonstrezi mereu că eşti puternic. Nu ar trebui sa fii preocupat nici de ceea ce cred ceilalţi – plângi, dacă simţi nevoia – este sănătos să îţi verşi lacrimile. Cu cât mai curând vei face asta, cu atât mai repede vei fi pregătit să zâmbeşti din nou.
A-i invinui pe alţii pentru necazurile tale…
Îţi vei realiza visele, în măsura în care îţi vei asuma responsabilitatea pentru viaţa ta. Cand îi invinuieşti pe alţii pentru lucrurile prin care treci, le predai lor controlul asupra acelor părţi din viaţa ta.
Griji…
Grijile nu vor face ca ziua de mâine să fie mai puţin grea, dar sigur vor face ca ziua de astăzi să fie mai puţin veselă. Pentru a afla dacă merită să te îngrijorezi pentru o situaţie întrebă-te urmatorul lucru: “Va mai conta situaţia asta peste un an? Peste trei? Peste cinci?” Dacă răspunsul este nu, e clar că îţi faci griji inutil.
Concentrare pe ce NU vrei să se întâmple…
Concentrează-te pe ce îţi doreşti să se petreacă. Gândirea pozitivă este ingredientul de bază al oricărei poveşti de succes. Dacă te trezeşti în fiecare dimineaţă gândindu-te că ceva minunat ţi se va întâmpla în ziua respectivă şi eşti puţin atent, vei observa destul de des că ai avut dreptate.
(2) Comments for this blog
Ce articol plin de înțelepciune. Mulțumesc, Niculina!
Simplu, clar și adevărat. Înțelepciune! Mulțumesc